Stockholms observatorium

Meteorskurar ikväll

Stockholms universitet
Källa: NASA

Kommande två kvällar och nätter (11/8-12/8 och 12/8-13/8) finns det chans att se ovanligt många stjärnfall. Jorden passerar nu genom det stoftrika spåret av kometen Swift-Tuttle, vilket väntas ge meteorskurar de kommande dygnen. Eftersom månen går ner redan före klockan 22 finns det goda chanser att se ett av himlavalvets skådespel. Då gäller det förstås att det även är klart väder (se SMHIs väderprognos).

Meteorskuren kallas Perseiderna, och återkommer vid ungefär samma tidpunkt varje år. Namnet har den fått eftersom meteorerna verkar komma från området kring stjärnbilden Perseus. Det är också i det området på himlen som meteorerna kommer som tätast. Har man lite vana av att titta på stjärnor hittar man lätt genom att rikta in sig på stjärnbilden Cassiopeias typiska W-form. Den ligger dessa kvällar åt nordost, ungefär halvvägs upp på himlavalvet.

Mer information om Perseiderna, och även fler tips inför observationen finns på astronomi.nu och Sky and Telescope (på engelska). Där finns även stjärnkartor som hjälp att hitta på himlen.



Skicka kommentarer till webmaster@astro.su.se