Stockholms observatorium

Meteorsvärmen Perseiderna

Stockholms universitet

En Perseid-meteor på den norrskensupplysta himlen över Colorado i augusti 2000. Bilden är tagen av Jimmy Westlake, Colorado Mountain College. För mer information se NASAs Astronomy Picture of the Day.

Nu är det dags för den återkommande meteorsvärmen Perseiderna. Natten mellan den 12 och 13 augusti inträffar maximum, d.v.s. det finns chans att se ovanligt många s.k. stjärnfall. Orsaken är att jorden passerar genom det stoftrika spåret av kometen Swift-Tuttle. Det måste förstås vara klart väder för att kunna se skådespelet (se SMHIs väderprognos).

Meteorskuren kallas Perseiderna, och återkommer vid ungefär samma tidpunkt varje år. Namnet har den fått eftersom meteorerna verkar komma från området kring stjärnbilden Perseus. Det är också i det området på himlen som meteorerna kommer som tätast. Har man lite vana av att titta på stjärnor hittar man lätt genom att rikta in sig på stjärnbilden Cassiopeias typiska W-form. Den ligger dessa kvällar åt nordost, ungefär halvvägs upp på himlavalvet.

Mer information om Perseiderna och fler tips inför observationen finns på astronomi.nu och Sky and Telescope (på engelska). Där finns även stjärnkartor som hjälp att hitta på himlen.



Senast uppdaterad: 2007-08-08

Redaktion och tekniska frågor: webmaster@astro.su.se.