Frågor och svar angående kursen Om planeter och liv i universum

  1. Hur gör man med Mondo?
    Mondo är en läroplattform som är praktisk både för föreläsare och studenter. Om kursen har en sida i Mondo så kan man ofta finna föreläsningsanteckningar, schema, inlämningsuppgifter och annat nyttigt där. Man måste man först aktivera sitt studentkonto för att kunna använda Mondo. Gör detta för att underlätta för dig själv! Instruktioner till hur du bär dig åt finns under adress  http://mondo.su.se

    OBS! Mondo administreras centralt av universitetet, så det är inte institutionen eller föreläsaren som ordnar universitetskonto åt dig. Återigen, information finns hos  http://mondo.su.se.

  2. Kan jag få tillgång till föreläsningsanteckningar utan att använda Mondo?
    Nej, vi har inte resurser, och i vissa fall inte rättigheter, att lägga ut material i flera format m.m. Stockholms universitet uppmuntrar till användning av Mondo; att använda Mondo är inte svårare än att besöka vilken hemsida som helst. Å andra sidan är det inget krav från vår sida. Det är upp till dig att bestämma om du vill ha tillgång till föreläsningsanteckningar och liknande. Fakta hittar du i kurslitteraturen.

  3. Vad innebär registrering?
    När du väl har skrivit in dig vid Stockholms universitet och blivit antagen till en kurs, så måste du registrera dig vid den institution som ger kursen, i vårt fall Institutionen för astronomi. Registreringen handhas av institutionens studentexpedition, där du också kan få svar till frågor om just registrering och liknande saker. Ofta ges möjlighet till registrering i samband med första föreläsningen. OBS! Föreläsaren registrerar inte studenter.

  4. Vad är det för en laboration som vi skall göra?
    Studenterna kommer att delas in i två huvudgrupper. Laborationen innehåller tre moment och genomförs vid två tillfällen (en gång per huvudgrupp). Vid laborationstillfället delas studenterna in i smågrupper, oftast med tre-fyra personer i varje. I regel brukar man bli klar samma kväll som laborationen genomförs. Mer information kommer under föreläsningarna och under kurshemsidan i Mondo. OBS! Laborationen brukar uppfattas som spännande, men inte särskilt svår, så det är ingenting som du behöver oroa dig för om du har dåliga minnen av laborationer från t.ex. skoltiden.

  5. Är kursen svår?
    Om du kommer att uppfatta kursen som lätt, svår eller "lagom" beror till viss del av dina förkunskaper, men framför allt handlar det om hur mycket tid som du lägger ned under kursens gång. Kursen är avsedd för studenter med endast grundläggande behörighet, men de som har djupare förkunskaper är också väldigt välkomna. Med ett aktivt deltagande kommer man långt och kursen brukar vara mycket uppskattad för sitt spännande innehåll. 

  6. Måste jag tenta?
    Det är i grund och botten upp till dig själv om du skall tentera kursen eller inte, men det är av stor vikt för institutionen och kommande studenter, däribland förhoppningsvis du själv, att kursen tenteras av. Ju färre som tenterar desto större risk för att denna och liknande kurser läggs ned.

  7. När går omtentan?
    Av tradition brukar vi vänta till någon av de sista föreläsningarna med att bestämma datum för omtentan. Detta främst för att du som kursdeltagare skall kunna påverka, åtminstone till viss del. Föreläsaren brukar ge ett par, tre förslag till tid för omtenta och majoriteten bestämmer vilket alternativ som väljs. Som alltid när ett antal personer skall enas så kan i regel inte alla få sin vilja igenom.
     I praktiken brukar omtentan gå kring månadsskiftet augusti/september.

  8. Kan jag använda en annan kursbok?
    Under de senaste åren har ett antal böcker liknande våra kursböcker kommit ut på marknaden, varför det är svårt att uttala sig om alla dessa. Det går kanske bra att använda andra böcker, men det blir upp till dig att avgöra hur det fungerar. Om du följer med under föreläsningarna så kan du antagligen bedöma hur väl din kursbok motsvarar de rekommenderade böckerna.

  9. Kan jag använda en annan upplaga av de rekommenderade kursböckerna?
    Svaret blir detsamma som i fråga 8. Du får själv göra bedömningen utifrån föreläsningarna, innehållsförteckngar, m.m. Att använda 9:e upplagan av Comins & Kaufmann istället för den 10:e fungerar antagligen ganska bra, även om det finns vissa uppdateringar i den senare. För Rothery, Gilmour & Sephton gäller antagligen samma sak.
        

                                                                                                                                                                                                                         MN 161110