Stockholms Observatorium
Meteorregnet Leoniderna
1999 November 17-18
Stockholms Universitet

Natten till den 18:e november 1999 kommer jorden att kollidera med ett moln av stoft. När stoftkornen faller ned mot jordytan stöter de på vår skyddande atmosfär som hettar upp och under ett ljussken förintar nästan alla stoftkorn. Ljusskenen är vad som kallas meteorer eller stjärnfall till vardags.

Leonidernas banaJorden kolliderar i själva verket varje år runt den 17-18:e november med detta moln av stoft, men i år förväntas molnet bestå av fler stoftkorn än normalt. Resultatet kan komma att bli ett riktigt skådespel med upp till 1000 meteorer i timmen.

Stoftkornen i molnet kommer ursprungligen ifrån en komet, en smutsig snöboll som går i en avlång elliptisk bana runt solen. Varje gång kometen kommer nära solen, vilket den gör var 33:e år, så smälter snön och en massa vatten och smuts-stoft lämnar kometen. Detta stoft omger sedan kometen och sprider sakta ut sig i kometens bana. Varje gång jorden passerar kometens bana, en gång om året, så kolliderar jorden med dessa stoftkorn som då alltså ger upphov till meteorregn.

Leoniderna 1833Nu hör det till saken, att stoftet är som mest koncentrerat i kometbanan precis i närheten av kometen. Detta gör att meteorstormarna blir som allra intensivast var 33:e år, och 1999 råkar vara just ett sådant år. Förra gången var 1966, och då såg man upp till 150000 meteorer per timme! En verklig meteorstorm, i historien matchad endast av stormen 1833 som sägs haft upp till 100000 meteorer per timme.. Vad Leoniderna har att erbjuda i år återstår att se.

Meteorerna beräknas nå sitt maximum 03:00 till 04:00 svensk normaltid på morgonen den 18:e november 1999.

Stockholms Observatorium kommer inte att kunna stå till tjänst denna meteornatt, däremot besvarar vi gärna frågor om Leoniderna. Frågor kan man skicka till fragor@astro.su.se.


Referenser:


Comments on this page may be E-mailed to WebMaster
Last revised on 1999-10-26 by Alexis Brandeker